april 15, 2019

LEGAL PARENTS

Getrouwd of geregistreerde partners? Wij, geen van beiden. In ons geval betekent dat mijn vriend niet automatisch de juridische vader is van onze kinderen en hij ook niet automatisch het ouderlijk gezag heeft. Maar wat als mij iets overkomt?!

      

Eind 2012 en begin 2017 hadden wij een positieve zwangerschapstest. Na de eerste trimester mocht iedereen het weten – WIJ ZIJN ZWANGER! Als kersverse ouders wil je goed voorbereid zijn op de komst van de baby. Checklists zijn daarbij super handig.

Bij beide zwangerschappen stonden op onze checklist onder andere de onderwerpen erkenning en gezamenlijk ouderlijk gezag genoteerd. Misschien niet zo leuk als het aanschaffen van babyuitzet en -kleertjes, maar ik vind deze twee onderwerpen heel belangrijk. 

THE MOM AND ONLY

Nu dat ik bevallen ben van onze kinderen, ben ik automatisch de juridische moeder en heb ik het ouderlijk gezag. Helaas geldt dit niet automatisch voor mijn vriend (ook al is hij de biologische vader). Dit zou anders zijn geweest als onze kinderen waren geboren tijdens ons huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit speelt niet bij ons. Daarnaast is het hebben van een samenlevingscontract of het samen ingeschreven staan op hetzelfde adres irrelevant voor juridische ouderschap en ouderlijk gezag.   

Maar wat als mij iets overkomt? Als wij niets zouden hebben geregeld, dan bepaalt de rechter wie het gezag krijgt over onze kinderen. Als moeder wil je het beste voor je kinderen, dus hebben wij ervoor gezorgd dat dit niet kan gebeuren.

Door twee simpele handelingen is mijn vriend de juridische vader van onze kinderen en hebben wij gezamenlijk ouderlijk gezag.

25 december 2018 – Champs-Élysées Parijs

“Maar wat als mij iets overkomt?! Mijn kinderen horen bij hun vader”.

ONE TEAM

Net als wij, niet getrouwd en ook geen geregistreerde partners, verricht dan de volgende twee handelingen om samen één team te zijn.

1. Erkenning

Door erkenning is mijn vriend, naast de biologische vader, nu ook de juridische vader. Het gevolg hiervan is dat hij een onderhoudsplicht heeft ten aanzien van onze kinderen en zij elkaars erfgenamen zijn.

Erkenning kan bij de gemeente. Deze handeling is gratis. Bij beide kinderen hebben wij de erkenning tijdens de zwangerschap geregeld en daarnaast hebben wij ervoor gekozen dat zij de achternaam van mijn vriend krijgen. Erkenning kan natuurlijk ook bij de geboorteaangifte of op een later moment. Voor de erkenning van kinderen tot 12 jaar is de toestemming van de moeder vereist.

2. Gezamenlijk ouderlijk gezag

Erkenning staat los van het hebben van ouderlijk gezag. Ook na erkenning ligt het ouderlijk gezag nog steeds bij de moeder alleen. Dit betekent dat alleen de moeder als wettelijke vertegenwoordiger voor het kind kan optreden.

Het aanvragen van gezamenlijk ouderlijk gezag kan bij de rechtbank en is gratis. Ook bij deze handeling is de toestemming van de moeder vereist. De aanvraag is heel simpel, namelijk door met ieders eigen Digid-account in te loggen op het digitaal loket van De Rechtspraak en de aanvraag gezamenlijk in te dienen. Nu wij dit ook hebben geregeld heeft mijn vriend ook het ouderlijk gezag over onze kinderen en zijn wij samen verantwoordelijk voor onze kinderen.

LET OP! Bovenstaande handelingen dienen voor ieder kind afzonderlijk te worden verricht.

Mocht mij iets overkomen, dan weet ik dat mijn kinderen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven, namelijk bij hun vader.

Reacties zijn gesloten.

ABOUT

Welkom! Leuk dat je hier komt kijken. Volg je mij al op Instagram? Daar deel ik mijn ervaringen over o.a. moederschap en mindset. Op 3 november zal mijn tweede Working Mom event plaatsvinden in The White Door Studio (Amsterdam). Tickets sold out!